Almaecet méz

 

Almaecet és a méz

Az ősi indiai hagyomány szerint hörghurut, köhögés és megfázás esetén forró mézes tejet kell inni. Az indiaiak úgy tartják, hogy a méz tisztítja a tudatot, emlékezetkihagyás és koncentrációs problémák esetén minden reggel és este egy teáskanálnyi mézet fogyasztanak.

A népi gyógyászatban az almaecet régóta használt, jól bevált házi szer. Megóvja a szervezetet attól, hogy a kórokozók számára kedvező táptalaj alakuljon ki. Nagyon sok esetben italként fogyasztjuk az almaecetet.

Az almaecet több területen, mint a megfázás, emésztési zavarok, köhögés, kimerültség épp oly hatásos a méz is. Ezért jó összekeverni a kettőt és úgy fogyasztani. Némely ecetgyártó már kész almaecetes-mézes keveréket kínál, és termékére mondhatja, hogy „energiaital”.
A cukor hasznosításához szervezetünknek egész sor vitaminra és más anyagra is szükség van, ami a mézben rögtön kéznél is van. A háztartási cukor hasznosításához a szervezetünknek más élelmiszerekből vagy saját vitamintartalékaiból kell elvonni a szükséges vitaminokat.

 

Ázsiában mindig is nagyra becsülték a mézet, mint teljes értékű tápanyagot és hatékony gyógyszert. A természetgyógyászat ismeri a méz és az almaecet emésztésre gyakorolt jótékony hatását.

  

A méz és az almaecet kiválóan kiegészítik egymást. A méz enyhíti az ecet fanyar ízét és ráadásul ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben, nyomelemekben, baktériumölő anyagokban gazdag.

 

Ezen kívül felsorolok egy pár problémát, amire ez az italkeverék hasznos lehet:
Felfúvódás, hólyaggyengeség, magas vérzsírtartalom, megfázás, hőemelkedés, kimerültség, lábgomba, ízületi fájdalmak, megdagadt lábak, aranyér, torokgyulladás, bőrkiütés, rekedtség, szénanátha, köhögés, fejfájás, rovarcsípés, izomgörcs, fáradt szemek, vádli-borogatás, izomhúzódás, orrvérzés, fülfájás, idegrángás, fülzúgás, reumatikus panaszok, köszvény, csuklás, szédülés, gyomorégés, égési sebek, túlsúly, emésztési zavarok, szemölcsök, fogak, fogíny-betegségek esetén.

 
Fogyasztva, borogatva, bedörzsölve, gargarizálni, attól függ, milyen problémára alkalmazzuk. Próbálja ki hatásos!

Millió fogyasztószer, módszer és praktika létezik, ezért nehéz választani. A legokosabb döntés, ha legalább egyszer az életben elmegyünk egy táplálkozási tanácsadóhoz, aki felméri az állapotunkat és egy személyre szóló megoldást javasol. Persze, tájékozódni addig is szabad.

Az almaecet csökkenti az étvágyat

Az ananászléhez hasonlóan az almaecet is partner a fogyásban, hiszen csökkenti az étvágyat, tisztítja a szervezetet és élénkíti az anyagcserét. Az almaecet az egyik leghatékonyabb természetes zsírégető. Funkciója teljes körű: a fogyáson kívül javítja a vérkeringést, erősíti a koncentráció képességet, támogatja a szellemi vitalitást. Baktériumölő hatása miatt nem csak szervezetünket takaríthatja, de a fürdőszobánkat is – sokan nem a konyhában, hanem a takarítószerek közt tartják a nemes folyadékot. Megfelelő arányban hígítva és bedörzsölve egészséges bőrünk és hajunk lehet.
Csökkenti az idő előtti öregedési tüneteket, mert felélénkíti a sejtlégzést, továbbá elpusztítja a bélfalon lévő baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat, felfúvódást vagy székrekedést okozhatnak. Az étkezés előtt fogyasztott almaecet érezhetően csökkenti az étvágyat és fontos ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. Amikor almaecetet választunk, itt is a bio minősítést részesítsük előnyben, a fentebb vázolt tulajdonságok miatt.

Diéta hallal és mézzel

Az ősi ayurvéda egyszerűbben áll a fogyás témájához, ugyanis több ezer éve fektették le a tanítás alapjait, amikor még nem használták a kalória, koleszterin és szénhidrát szavakat. A túlsúly nem más, mint víztöbblet – a vizet pedig ki kell hajtani. Akkor mit javasol fogyásra? Meglepő dolgot: halat, halat és halat. Egy kis mézzel.
Az ayurvéda rendszere szerint minden problémánk onnan ered, hogy a három energiaforma (a Vata, a Pitta és a Kapha) kombinációja nem kiegyensúlyozott. Mindenkiben különböző arányban vannak jelen, így jön létre az egyéni alkat – ha mindhárom energia egyensúlyban van, az ember egészségesnek és frissnek érzi magát. A Kapha erősíti és stabilizálja a testet, fenntartja a folyadék egyensúlyt. Tulajdonságát és minőségét tekintve a Föld és a Víz elemeivel hozható kapcsolatba.

Ennek megfelelően egy ayurvédikus kezelő össze tud állítani olyan teakeveréket, ami kihajtja a szervezetből a fölösleges vizet, így helyreállítva a három energia harmonikus egységét.

Méz és az almaecet  természetes anyagok, inkáb ezt használjuk a betegségek gyógyítására.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.